Rektorsprogrammet

Från den 100301 står det i skollagen att alla rektorer som INTE gått rektorsutbildning måste gå detta.
Jag har tidigare gått en utbildning på Skolledarhögskolan, en magisterutbildning i skolledarskap / ledarskap men har idag påbörjat den statliga Rektorsutbildningen / Rektorsprogrammet.

I 3 år ska jag gå utbildningen som sker parallellt med arbetet.

Första dagen har handlat om programmets olika delar som är:
Skoljuridik och myndighetsutövning
Mål och resultatstyrning
Skolledarskap

Vi har även samtalat om rektorsuppdraget och presneterat vår verksamhet och uppdrag i mindre grupper. Mycket spännande att höra om andras upplevelser av uppdraget och framförallt olika skolformer.
I min grupp var det allt från rena förskolerektorer, särskolerektorer, grundskolerektorer och gymnasierektorer - en bra och intressant blandning av uppdrag och syn på uppdraget.

Programmets syfte:
Rektorer, förskolechefer och biträdande rektorer har en nyckelroll för statligt reglerade och läroplansstyrda verksamheter. Uppdraget är att skapa en skola och förskola av god kvalitet för alla, där de nationella målen uppfylls och där lärandet upplevs som meningsfullt, stimulerande och tryggt. Det statliga Rektorsprogrammet syftar till att ge rektoer, förskolechefer och andra skolledare kunskaper och förmågor som krävs för att kunna leda verksamheten mot målen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0