Fredag eftermiddag på fritids och klubben!

Min arbetsvecka avslutades med en tur på skolans fritidshem - Skeppet, Ankaret, Kompassen och Klubben.
En lugn stämning hade infunnit sig på alla avdelningar - lite fredagsmys!
På Kompassen var det pyssel som gällde - bla. hade eleverna gjort en egen "skidbacke" från en dag vid strålsjön - det var pulkaåkning, skidor, madrass mm - kan du hitta ditt barn? Dagens fredagscafé bestod av korv med bröd!
På Ankaret bjöds jag på spökvandring....skulle jag våga.....jag tog chansen, det var spännande och lite läskigt, men jag klarade av det. Vilken kreativitet!
På Skeppet var det lugnt och stilla, många barn hade gått hem tidigt, så det var musik och pyssel som gällde.
På Klubben var det också lugnt - endast 5-6 barn var kvar, där gällde lite dataspel och surf på nätet - lite extra så här på fredagen.

Hoppas nu alla får en skön och avkopplande helg!
Trevlig helg
Anne

Nationella prov år 5

Är mitt uppe i bokslutsarbete för att sammanställa och analysera 2009 års arbete,  ett bra tillfälle för mig att få inblick och insyn i skolan och förskolornas verksamhet.
Ett helt fantastiskt resultat som vi rapporterat är elevernas resultat vid de Nationella proven våren 2009. Alla elever i dåvarande år 5 klarade alla kravnivåer i svenska, engelska och matematik. Det kan inte bli bättre!
Härligt jobbat alla elever och pedagoger för ett fantastiskt resultat.


Kundundersökning

Nu är det dags för årets kundundersökning.
Föräldrar med elever i förskolan, skolår F, 2 och 5 kommer under nästa vecka erhålla en enkät.
Jag är mycket mån om att så många som möjligt besvarar enkäten. Det här är en viktig del i vårt utvecklingsarbete, att fånga upp Era tankar och åsikter. Så jag riktar ett "Tack på förhand" till Er alla!

Anne

Skridskor i Hellas....blev madrassåkning!

På friluftsdagen för år 4-6 skulle ett gäng iväg och åka skridskor....men pga allt snöande gick det inte så bra. En omtänksam pappa slängde sig i bilen och åkte tillbaka till skolan och hämtade våra populära åkmadrasser som räddade dagen. Som jag skrivit tidigare - madrassåkning verkar vara det som gäller!

Skidåkning i Hammarbybacken

Igår var det friluftsdag för år 4-6.
Alla elever var iväg på spännande aktiviteter av skiftande slag.
Ett gäng, ca 50 elever, tog sig till Hammarbybacken för en dag med utförsåkning.
Fantastiskt att kunna hålla sig på hemmaplan!
Många hyrde skidpaket och fick en härlig dag i backen, kul att åka med sina kamrater. 
Snön hade varit helt perfekt och matsäcken intogs utomhus.
En helt perfekt dag helt enkelt!


Veckans hörna

Ett bra sätt att visa veckans arbete är att ha "Veckans hörna" - det har Stora Delfinen i sitt kapprum, som jag tog del av idag. Här hänger pedagogerna upp material och foton från veckan, knutet till deras aktiviteter och nyckelkompetenser.
Här kan du som förälder se vad ditt barn gjort under dagen!

Våra nyckelkompetenser som vi arbetar med på alla förskoleavdelningar är:
Språk
Matematik
Rörelse
Natur och skog


Lunch med år 5

Idag blev det lunchsällskap av år 5.
Diskussionen runt bordet handlade om "Lets dance" - vem ska vinna, vem är roligast, häftigast....osv. Ja, vi var nog ganska överrens - Willy är rolig och bra!

Lunch på Lilla Delfinen

Idag var det soppa och smörgås.
Mortssoppa och olivbröd - jag var själv inne och provsmakade i köket i morse.

Barnen sitter i 3 grupper och äter och samtalar, en lugn matstund som inbjuder till samtal mellan barnen och med pedaogogerna.

När barnen skulle börja duka av, gick en och en ut med sin tallrik och sitt glas, tänk vad 3:åringar klarar av - ofta mer än vi tror om vi ger dem utmaningar. Av utmaningarna och förväntningar utvecklas barnen!

Soppan var mycket god!

SNÖ!!!!!

När ska det sluta snöa. Jag vill rikta ett varmt tack till våra vaktmästare Hans och Kenneth som kämpar med alla snö och is, de är igång tidigt på morgonen för att skotta undan snön så vi hittar vår skola.

Skolgården ser ut som ett sagolandskap och det är fantastiskt att se alla elever som leker på rasterna. Utanför mitt rum leker de äldre eleverna och de är full aktivitet, att åka "madrass" verkar vara det som gäller och det verkar KUL! Kanske ska jag våga mig ut och prova!!


Arbete med "Jaget"

På Bäckalidens avdelning Blåvingen har man arbetat med "Jag" stärkande uppgifter. Igår fick alla barn göra handavtryck som nu sitter uppe i ena lekrummet. Det finns även dokumenterat på bild, varje barn finns med på bild där de gör sina handtryck.
En annan uppgift för att arbeta med "jaget" har varit att göra Siluetter av sig själva, det var spännande att lista ut vem som var vem, efter en stund kunde jag lista ut några.

Barnen leker självständigt och har många olika aktiviteter - lekens betydelse i barnens utvecklng är verkligen påtaglig, de övar ledarskap, respekt, att vänta på sin tur, visa hänsyn mm mm, ja listan kan göras lång.

Spännande att vara med och se verksamheten på nära håll!

Innovationer

Innovationer!
Det är ett ord som ofta används idag, i många olika sammanhang.
Har varit på konferens med chefer i Nacka kommun - där vi samtalade om Innovationer och hur vi som arbetsplats och kommun kan vara innovativ och utmanande.

Även som skola handlar det om att alltid stå i ständig förbättring! Hur kan vi som skola vara innovativ och utmanande - hur kan vi skapa Sveriges bästa skola varje dag.

Konferensen gav mig många tankar och jag kommer att fortsätta mitt arbete under våren att lära känna skolan och förskolorna, ringa in förbättringsområden som vi behöver arbeta med.

För visst ska Sigfridsborgs skolenhet vara Innovativ och utmanande!

PEAK - EARTH HOUR

Nu är det snart åter dags för Earth hour.
Den 27/3 släcker vi lamporna , du kan läsa mer på WWF hemsida.


Sigfridsborgsskolan har självklart anmält sig på WWF hemsida.
Vecka 12 har vi EARTH HOUR vecka i kommunen!

PEAK
PEAK är ett  projekt inom Nacka kommun för att lära elever att använda mindre energi.
I många år har Nacka kommun haft ett samarbete med Californien där ett projekt funnits inom skolorna för att just lära eleverna att använda mindre energi. Tanken är att eleverna lär sig i skolan och går hem och visar Er föräldrar. På Sigfridsborgsskolan har vi 2 lådor med PEAK material som är översatt till svenska. Alla klasser från år F-6 kan använda materialet.Vill du läsa mer kan du gå in på:
http://www.peak.nacka.se/


Matematikprojekt

Kommer just från lärarkonferens med alla lärare från år F-6.

En punkt vi samtalade om var Skolverkets matematiksatsning.  
Matematiksatsningen 2010!
En satsning för att förbättra undervisningen i matematik samt att få fler elever att uppnå betyget G i matematik.

Som skola kan vi ansöka om pengar för projekt inom matematikundervisningen.

Spännande idéer kom upp - bla ser vi att vi skulle behöva arbeta mer med enheter, såsom vikt och volym.
År 4-6 lärarna fundeade kring ett projekt runt detta. De ska arbeta vidare och se om det kan bli en projektansökan till Skolverket.

Lycka till 

Mellanmål på Bäckaliden

Kommer just från mellanmål på Bäckalidens förskola. Härligt att se 1-3 åringar äta filmjölk med sådan entusiasm och glädje. Vilken värme och gemenskap man möts utav på förskolan - härligt helt enkelt!
För mig är det nytt att arbeta med förskolor, så jag lär mig något nytt vid varje möte. Pedagogerna har full kontroll och organiserar verksamheten, barnen vet exakt vad som är på gång,  det är inspirerande att titta och lära.


DIKTLÄSNING

Vilket härligt jobb jag har!
Idag kom Selma från 3a ner till mig och läste en dikt av Allan Edwall,  en härlig tradition som funnits många år på skolan. Hon läste helt utantill och med fin inlevelse.
En dikt fylld med humor och tänkvärdhet.

Tack Selma.

Här är dikten:

KENNETH

Den stackars lille Kenneth

blev liksom nödig, han,

men Kenneth missa spännet

så allt i byxan rann.

Du stackars barn som är i nöd

av skammen färgas kinden röd,

sa mor till lille Kenneth

som blev liksom i nöd.

 

Jag hoppas du av detta

fått nåt att tänka på!

Fastän man vill det rätta

kan det åt pipan gå.

Vad rätt du tänkt fast det var fel,

men det var fel blott till en del.

Och gör du blott det rätta

så gör du inte fel.

Allan Edwall.


Öppet hus på Sigfridsborgs skolan

I lördags, 23/1, hade skolan öppet hus för nya och gamla föräldrar. Alla elever var på plats och det var full aktivitet i hela skolan. Det var härligt och se elevernas engagemang och glädje att visa upp sina arbeten för sina föräldrar. Många nya föräldrar besökte skolan och tog del av förskoleklassens verksamhet, vi hälsar alla nya föräldrar varmt välkomna till skolan.
År 6 elever var guider och visade runt våra nya föräldrar - härligt jobbat!
Ett stort tack till alla elever och pedagoger som gjorde dagen så lyckad.
Anne

RSS 2.0