Rymdmusikal i 2:orna

Varje år sätter 2:orna upp en Rymdmusikal i samband med att de läser om rymden. 
Det är ett otroligt bra sätt att lära sig på och vi har under årens lopp märkt att kunskaperna blir riktigt befästa när de får såväl läsa om rymden men även sjunga, spela olika roller och skapa rymden - det ger resultat!
 

Sportlov

Nu är det sportlov - men många av våra barn och elever har en härlig vecka framför sig på våra förskolor eller fritidshem. Pedagogerna har planerat mycket spännande och det ska bli kul att höra vad som händer, återkommer med rapport
 
 

Jenny får Ingvar Lindkvist priset

Vi är så stolta över vår Jenny som får Ingvar Lindkvist priset
Här kan ni lyssna på en Radiointervju 
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6375981
 
 
 

Pippi på besök!

I veckan var Pippi på besök på Sjöängens förskola!
Härligt - en av våra fantastiska pedagoger Karin hade klätt ut sig, så kul och bjussa på sig själv på det sättet. 
 
 

3 nya Förstelärare

Igen galet stolt att ha så fantastiska lärare på vår fina enhet. Nu har Sigfridsoborgs skola fått 3 nya Förstelärare. Lärarna har gått igenom ett meriteringsförfarande via Arete och blivit utnämnda till Särskilt yrkesskickliga lärare - Förstelärare. Nu har skolan 4 st Förstelärare. 
 
Therse Berggren Uhr
Jenny Wickholm
Charlotte Persson 
Maria Kasström 
 
Grattis!
Nu ska vi jobba med skolutveckling och driva vidare våra projekt - Analys av resultat, Samplanering och Elevhälsoprocessen. 

En lärare får Ingvar Lindqvist priset

Jag är så stolt att en av våra lärare - Jenny Wickholm - erhåller Ingvar Lindqvist priset som varje år delas ut till ett fåtal lärare för extra insatser som pedagog när det gället Matematik och Naturvetenskap. Jenny skapar fantastiska lektioner och gör dessa abstrakta ämnen konkreta och tydliga för eleverna och använder moderna redskap i sin undervisning. Priset delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien. 
 
Grattis Jenny! 
 
 

Medarbetarsamtal

Nu är vi alla skolledare i full gång med årets medarbetarsamtal.
Det är otroligt givande samtal där fokus ligger på uppdraget och den pedagogiska verksamheten. Vårt fokus för samtalen är alltid den dagliga verksamheten tillsammans med barnern/eleverna - hur kan vi nå ännu högra i kunskapsutvecklingen. Pedagogernas uppdrag är att barn/elever når så långt som möjligt i sin utveckling utifrån sina förutsättningar. 

Barnskyddsrond på Bäckalidens förskola

Varje år har vi Barnskyddsronder i våra verksamheter. I förra veckan hade jag och vaktmästarna barnskyddsrond på Bäckalidens förskola. Vi följer då Nacka kommuns Trygg och Säker underlag, det känns tryggt att följa detta protokoll och veta att man går igenom alla områden på förskolan som såväl miljön, luft, allergi, ute och innemiljö mm mm mm 

Våga Visa på Sjöängen

Under förra veckan var det Våga Visa observation på Sjöängens förskola
Vi hade avlämnande möte med observatörerna i fredags och de var mycket nöjda, nu väntar vi spänt på rapporten som kommer inom några veckor. 

Förskoleklass jobbar med Kommunikation

Förskoleklass har i några veckor jobbat med Kommunikation. 
De har skrivit brev till vänklasser på andra skolor, skapat egna vykort, gjort flaskpost och mailat. 
 
Lärarna har haft olika lektioner och eleverna har fått möta alla olika former för brevskrivande och kommunikation. 
 
 

Lärarkonferens

I onsdags var det lärarkonferens som vi har varannan vecka. 
Vid dagens möte var det Våga Visa - Våga Dela som stod på programmet. 
 
Lärarna hade förberett och visade varandra olika Digitiala hjälpmedel som de använder i sin undervisning, här är några axplock. 
 
År 1 lärarna visade hur de jobbar med en läs och skrivlära på Smartboarden. Boken blir levande och eleverna får komma fram och arbeta på tavlan. De utgår från ABC - boken från Natur och kultur. 
 
År 2 visade NOMP ett program som finns på nätet för färdighetsträning i matematik. Det finns många olika svårighetsnivåer och eleverna får rejält med utmaning. 
Lärarna visade även hur de börjat blogga istället för att skriva veckobrev - mycket intressant!
 
År 3 här fick vi höra om Qnoddarnas värld, ett läromedel från Natur och Kultur där eleverna arbetar med färdighetsträning i såväl svenska som matematik. De hade låtit eleverna utvärdera och vi fick ta del av en elevs fantastiska utvärdering och analys av programmet. 
 
År 4 jobbade med tidslinjer som en del i historieundervisingen. Det blir väldigt tydligt för eleverna när de skapar dessa digitala tidslinjer. De använde en app som jag nu inte kommer ihåg namnet på. 
De har även jobbat med ett program som heter Book cracher där de skrivit krönikor och filmat in dessa med ljud och bild. De har jobbat mycket med källor och källkritik. 
De visade även en fantastiskt Stereolupp som förstorade riktigt bra. 
 
År 5 visade Classroom som är en del i Google Drive. Ett fantastiskt system där alla elevernas arbeten samlas utifrån olika mappar och läraren kan ge gensvar direkt i elevernas arbete. De visade även ett program som var mycket smidigt att använda i Geometriundervisningen. 
 
År 6 har jobbat med att göra filmer på Engelska. Vi fick se en härlig tecknad film som några elever gjort på temat Hans och Greta. Dialogen var på engelska. 
 
VIlken fullspeckad konferens! De är mycket berikande att Dela och Visa på detta sätt!
 

Våga Visa på Sjöängen

Idag inleddes Våga Visa observationen på Sjöängens förskola. Vid 9 tiden träffade jag och Agneta observatörerna och berättade om får härliga enhet Sjöängen och hela Sigfridsborgs skolenhet. Observatörerna kommer vara på plats 3-4 dagar den här veckan och vara närvarande i den pedagogiska verksamheten med barnen. De tittar framförallt på vår lek och lärmiljö. Det blir spännande att sedan erhålla en rapport där vi framförallt får höra allt som fungerar bra på förskolan men även några framlyfta utvecklingsområden vilka blir spännande att sätta tänderna i. 
 

Likabehandlingsteam

Varannan vecka träffas skolans likabehandlingsteam och idag var det dags. Vi samtalade om vikten av det förebyggande arbetet för att skapa de bästa förutsättningar för alla våra elever och en god arbetsmiljö. 
Teamen gör så mycket fint varje dag runt våra elever och jag är stolt och känner mig trygg med vårt främjande och förebyggande arbete som gör att våra elever känner trygghet och trivsel. 

Bra start på veckan!

Varj måndag morgon inleder jag med att arbeta en timme på fritidshemmet när teamen på skolan har planering. Vi börjar i matsalen, jag Ulrica, Andreas och Jessica. När vi kommer klockan 8.00 har det redan kommit många barn till skolan, de sitter utspridda i matsalen och pratar, spelar spel, spelar kort, ritar och pysslar. Det är en fin stämning och det fylls på med fler barn. Skolan börjar 9.00 på måndagar. 
Vid ca 8.15 går jag och Andreas ut på skolgården, Andreas tar emot 2:orna och jag tar emot 1:or och 3:or på den nedre skolgården, många barn från matsalen väljer också att gå ut. 

Vi har matsalen öppen till ca 8.45, så barnen kan välja om de vill vara inne eller ute. 
 
Ute på gården är vi många vuxna ute och möter upp barnen, flera pedagoger från förskoleklass är ute så det känns tryggt och bra. 
 
En skön start på veckan även om det idag var lite gråtrist ute, skolgården visar sig inte från den bästa sidan, men kanske lite vår i luften?
 

Ny vecka - nya möjligheter

Då var det snart dags för vecka 6, tiden går rasande fort det var ju just jullov!
 
Kommande vecka blir riktigt innehållsrik, den börjar som vanligt med jobb på fritidshemmet på måndag morgon, alltid en fin start på veckan - kan nog inte tänka mig att börja veckan bättre än att få arbeta tillsammans med eleverna. Sedan blir det Våga Visa observation på Sjöängens förskola och introduktion av observatörerna. 
 
På tisdag är det skolledning och sedan elevhälsoteam. På eftermiddagen får jag nöjet att gratulera våra 3 nya förstelärare till deras utnämningar, återokmmer med mer info om det. 
 
Sedan blir det några medabetarsamtal, barnskyddsrond, strategisk ledning, lite nödvändig admininstration, några fler möten mm mm mm....ja veckan kommer gå fort - men det går ju fort när man har kul på jobbet
 
 

Medarbetarsamtal

Nu är vi i skolledningen mitt inne i våra medarbetarsamtal. Spännande och inspirerande samtal då vi samtalar om den pedagogiska verksamheten med barn/elever. 
Idag var jag på Sjöängens förskola och hade samtal, härligt att höra att de landat bra med ihopslagningen av två förskolor, landat i nya lokaler och landat med ny skolledning. Verksamheten är i full gång! Mycket spännande händer på Sjöängen!

Mikaela och Roger tillbaka efter några dagars studier

Mina bitr. rektorer MIkaela och Roger går nu den treåriga statliga rektorsutbildningen som är ett krav för att få verka som rektor. Nu har de varit i Uppsala några dagar och gett sig på Juridikdeln i utbildningen, de kom idag tillbaka fulla med spännande och inspirerande föreläsningar i bagaget!
 

Drop in fika på förskolorna

Den här veckan har vi haft Drop in fika på förskolorna där även den pedagogiska verksamheten presenterats. Mycket uppskattat och pedagogerna var stolta och nöjda över sin fina verksamhet och de ska de vara! Jag är stolt över den fina verksamhet vi har på våra 3 förskolor Bäckaliden, Sigfridbsorg och Sjöängen 
 

Artikel om skolan

 
För en tid sedan blev jag intervjuad av Enterprise magazine, det genererade i en fin artikel om vår härliga enhet!
Här kan du se artikeln: 
 
http://www.enterprisemagazine.se/nyheter/utmaningar-driver-skolan-framat
 
 
 

En dag blir inte alltid som man tänkt!

Att jobba i skolan/förskolans värld innebär spännande överraskningar varje dag. Det blir inte alltid som man tänkt sig, många möten som inte var inplanerade och man får rycka in lite här och där. Idag blev en sån dag, jag hade i stort sett en tom kalender och hade planerat att jobba med massa administration som också måste fixas...men istället blev det vick i klass, fixa vikarier, lite rastvärd, spontan intervju med person som sökte jobb, samtal med elever, möte med elevhälsa mm mm....ja administrationen finns ju kvar, de e ju tur! 

Vickade i en 3:a idag

Idag fick jag nöjet att vicka i en 3:a en dryg timme!
Det var matte på schemat och vi jobbade med tabeller, härligt för en gammal mattelärare. 
Så kul att kliva in i ett klassrum och få känna på lärarskapet, det är ett fantastiskt arbete och jag beundrar alla lärare som gör det så inspirerande för våra elever varje dag vilket gör att de utvecklas maximalt!

Intervjuad av elever

Vilket fantastiskt jobb jag har!
 
Idag kom det 5 elever från skolår 2 och intervjuade mig. 
Det handlade om mig som person och mitt yrke. 
De ställde så kloka frågor och skriv så fint i sina böcker!
 
Härligt möte!
 

Vilken mat vi har!

Vilken fin mat vi har på alla våra tre enheter!
 
De serverar fantastiskt god mat och jag är stolt över att vi serverar så fin, näringsriktig och god mat till våra barn och elever. 
 
Är du på besök så är du varmt välkommen att prova får fina mat!

Bibblan står redo!

 

Brand och städmöte!

Det är högt o lågt som rektor!
Började dagen med skolråd, sedan skolledning, elevhälsoteam och sedan möte om Brand och Städ. 
En från varje avdelning var på plats för att gå igenom hur kan skapa en miljö som gör att städningen kan bli så bra som möjligt både ur ett normalt städförhållande men även utifrån allergi och luft. Sen diskuterade vi även hur vi ska jobba för att ha en så säker förskola/skola som möjligt för att minimera brandrisk. 
 
Ja de är många olika arbetsuppgifter som rektor!
Det är de som gör de så otroligt roligt!
 

Skolråd idag!

Idag var det skolråd för eleverna i skolår 1-6. 
Det är så roligt att elevena är så engagerade när vi har skolråd. Idag blev det grupparbete, vi ska ha en aktivitetsdag som vi håller på att planera i Skolrådet och eleverna fick idag sitta i blandade grupper från 1-6 och diskutera vilken mat vi ska ha denna dag och vlka aktiviteter vi ska ha. 
Den 18 Mars blir det en rolig dag på skolan!
 
 

Full fart på Bibblan!

Nu är det verkligen full fart på Bibbla, eleverna lånar varje dag. Härligt att se eleverna så entusiastiska till att läsa och låna böcker. Att bli en god läsare är samma träning som att bli en bra Maratonlöpare - träning, träning, träning!


RSS 2.0