Nyckelkompetenser i förskolan

Bäckalidens förskola och Sigfridsborgs förskola utgår i sitt pedagogiska arbete med barnen från 5 Nyckelkompetenser som vi gemensamt tagit fram. Idag har jag jobbat med att revidera de dokument vi har för att presentera detta, det ska bli en liten broschyr som ska gå ut till alla föräldrar på förskolorna för att på ett bra och tydligt sätt presentera våra nyckelkompetenser, här nedan följer lite utdrag:

 

Nyckelkompetenserna är vår utgångspunkt när vi planerar och genomför vår verksamhet. Nyckelkompetenserna kommer in i vardagssituationer, vid leken ute och inne och vid strukturerade aktivitetspass.

 

När vi planerar tematiska arbetsområden är Nyckelkompetenserna stommen.

 

Våra nyckelkompetenser är: språkutveckling, rörelse, matematik, natur, kreativitet

 

Förskolans uppdrag är att främja lärande och lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Leken ska ligga till grund för lärandet i förskolan, leken och det lustfyllda lärandet ska samverka.

 

Förskolans uppdrag är att skapa förutsättningar för lärande, att skapa en verksamhet och miljö som inbjuder till utveckling. Förskolan ska inte mäta att barnen uppnår mål, utan skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt så barnen utvecklas. Vi arbetar utifrån det kompetenta barnet och vi arbetar utifrån att inspirera barnet till att våga prova nya saker. Förskolorna ska skapa miljöer och rum som göra att barnet vill och vågar prova, vi utgår från att barnet vill vara med och lösa problem och vi pedagoger ska stimulera barnets tänkande och vilja att prova nya saker. Barnen lär mycket av varandra, vilket vi pedagoger ska uppmuntra.

 

Målen i detta dokument är hämtade från Läroplanen för förskolan Lpfö 98. Läroplanen reviderades under 2010 och vi har i detta dokument lyft ut de mål som vi tränar när vi arbetar med våra Nyckelkompetenser.

 

Vår värdegrund är:

Lika—Unika

Allas lika värde

 

Våra värdeord är:  Kunskap, Empati, Nyfikenhet, Självkänsla/Självförtroende, Ansvar

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0